سازههای تمام پانلی RICF
سازههای تمام پانلی RICF
سازههای تمام پانلی RICF نوعی از ساختمانهای بتنآرمه میباشند که در آن تیر و ستونهای بتنی وجود ندارد. سیستم RICF از ترکیب چهار سیستم پانلی به شرح ذیل به وجود میآیند:
- دیوار باربر
- سقف تیرچهبلوک یکپارچه
- سیستم راهپله
- دیوارهای غیرباربر
تأمین سطوح تمام عایق ساختمان در کفها، سقفها، دیوارهای خارجی و باربر و داخلی، منجر بهصرفه جویی در مصرف انرژی گرمایش و سرمایش تا %۷۰ ساختمانهای معمولی میگردد و علاوه بر آن به لحاظ خاصیت پلی استایرن منبسطشده EPS و دانسته بالای آنها، صدا بندی جدارهها از حیث انواع مدهای صوتی کوبهای و هوابرد بهصورت ایده آل و مطلوب، تأمین گشته و گستردگی لایه پلیمری موجب افزایش مقاومت سطوح در برابر رطوبت نیز میگردد.طبق آزمایشات انجامگرفته انواع پانلهای دیواری در برابر شلیک گلوله و ضربه، نفوذناپذیر بوده و به روشهای دستی غیرقابلتخریب میباشد.
همزمانی اجرای دیوارها (جایگزین تیر و ستون) و عایقکاری توأم با نصب چارچوب در و پنجره و لولهکشیهای برق و تأسیسات بینیاز به تخریب و اجرای شاتکریت به جای گچوخاک، موجب تسریع در اتمام مرحله اسکلت و سفتکاری میشود.
استفاده از محصولات کارخانهای و پیشساخته در مراحل اجرای سقف، راهپله و پاگرد نیز ضمن افزایش دقت و کیفیت، سرعت اجرای سایر مراحل را نیز بالابرده و بهاینعلت RICF بهعنوان آخرین نسل از تکنولوژی ۳D پانل (پانل سهبعدی) و ICF، در زمره مناسبترین سیستم انبوهسازی صنعتی مطابق بافرهنگ زندگی کشور قرارگرفته است.
عدم محدودیت در انتخاب مصالح نازککاری و نما و سطوح تمامشده دیوارهای داخلی و خارجی و سقفها، علت تطابق فرهنگی این سیستم با سبک زندگی رایج کشور هست تا درنهایت ساختمانی مدرن و عایق، همراه با ایمنی بسیار بالا در صورت وقوع زلزله (به دلیل نداشتن آوارهای سنگین ناشی از تخریب و شکست و ریزش دیوارهای آجری، سفالی، بلوکی و ملات بنایی)، برای مصرفکننده نهایی پدید آورد.
معرفی اجزای سازههای تمام پانلی RICF
دیوار باربر:
جایگزین تیرها و ستونهای بتنی بوده و عبارت است از دیوارهایی نیمه پیشساخته به روش قالبهای عایق ماندگار مسلح. در این روش برای اجرای دیوارهای باربر بتنی بجای قالببندی و آرماتوربندی معمول، از محصولات کارخانهای (تولیدشده با تکنولوژی روز اروپا و مورد تائید مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن و سازمان ملی استاندارد)، حاوی شبکه میلگرد یا مفتول جوش شده همراه با قالبهای پلی استایرن، استفاده میگردد. پس از نصب این پانلها بر روی میلگردهای انتظار بیرون آمده از فونداسیون (انواع پیها بهجز پیهای منفرد) و مهار موقت آنها، میلگردهای تقویتی موضعی المانهای مرزی و میلگردهای افقی سراسری دوخت پانلها، به داخل دیوارها اضافهشده و با قالببندی ابتدا و انتهای دیوارها و دور بازشوها، بتنریزی در محل انجام میشود.
در صورت استفاده تا ۴ طبقه، از پانلهای تک باربر با بتن ریزدانه پاششی (شاتکریت) و در صورت افزایش تعداد طبقات تا ۱۵ طبقه یا ۵۰ متر، از پانل دوبل با بتن روان و دانهبندی متوسط (سنگدانه ۲۰ میلیمتر) استفاده میشود.
استفاده از دیوار بجای ستون، موجب کاهش تمرکز تنش و تغییر مکان سازه و درنتیجه افزایش طول عمر و مقاومت سازه در برابر زلزله میگردد.
سیستم سقف تیرچهبلوک یکپارچه:
برای اجرای سقف پانلهای سقفی تیرچهبلوک، با مدل و شکل سازهای مناسب و با ابعاد سفارشی با توجه به معماری پروژه، تولیدشده و پس از نصب در محل و افزودن آرماتورهای محاسباتی، شمع بندی و بتنریزی میگردند.
سیستم راهپله:
طرح اجرای راهپله و پاگردها، پانلهایی با مدل و شکل سازهای مناسب و با ابعاد سفارشی با توجه به معماری پروژه، تولیدشده و پس از نصب در محل و افزودن آرماتورهای محاسباتی، شمع بندی و بتنریزی میگردند.
دیوارهای غیر باربر:
در اجرای دیوارهای غیر باربر و عایق پیرامونی و تیغههای جداکننده داخلی از کاملترین و بروزترین نسل پانلهای سهبعدی که دارای برش سینوسی در راستای طولی به همراه مش اورلپ و دانسیته بالا و استاندارد که برای رسیدن به مقاومت حرارتی و صوتی مطلوب ضروری است، استفاده میگردد. این پانلها بهوسیله انواع مشهای اتصال تخت، L شکل و U شکل و تسمههای فولادی پرسی با کلیپس زن پنوماتیک، به هم وصل شده و بتن پاشی میگردند.
بررسی مختصر فنی سازههای تمام پانلی RICF
بهطورکلی در مقایسه با ساختمانهایی که کلیه استانداردها و مقررات ملی ساختمان در آنها رعایت شده باشند، استفاده از محصولات RICF دارای صرفه اقتصادی میباشد.
برای روشن شدن این ادعا ذکر مواردی چند از ایرادات رایج ساختمانسازی به شرح زیر ضروری میباشد.
- عدم استفاده از تیرچههای پیشساخته دارای مهر استاندارد:
- به دلیل اینکه شاخه میلگرد ۱۲ متری، مضربی از طول تیرچه و دهانه سقفها نیست. لذا در تیرچههای دستی، وصله نوکبهنوک جوشی (غیرمجاز) برای کنترل پرت میلگرد، غالباً اجتنابناپذیر است.
- در تیرچههای استاندارد نیز به علت محدودیت سایز میلگردهای کلافی (زیر ۱۲)، دهانه سقف محدودیت دارد. به همین دلیل تولیدکنندگان، اغلب مجبور به اعلام مقاومتهای بالا برای میلگرد کششی میشوند.
- عدم استفاده از بلوک استاندارد:
- استفاده گسترده از بلوکهای پلی استایرن غیراستاندارد با دانسیته پایین که بعضاً در زمان حمل و جابجایی دچار شکستگی و خردشدگی میگردند. همچنین متأسفانه استانداردها و شاخصهای آتش و دود را که مستقیماً باجان ساکنین در ارتباط است را دارا نمیباشند.
- سیستم سقف تیرچه با بلوک پلی استایرن، به علت وجود پل حرارتی و صوتی عضو بتنی، عایق حرارت و صوت محسوب نمیشوند. در صورت بروز خطا در اجرای آن (اتکا مستقیم گچ کاری زیر سقف و انتظار وجود مقاومت کششی در EPS)، منجر به عدم دوام نازککاری و ضعف در برابر حریق میگردد.
بررسی مختصر اقتصادی سازههای تمام پانلی RICF
- ازآنجاکه در دیوارهای پانلی، پلاستر سیمان (جایگزین گچ و خاک یا آستر زیر کار)، جزئی از سیستم دیوار میباشد. میبایست دیوار عایق باضخامت کافی و هم مقاومت با سایر دیوارها (ازلحاظ حرارتی و صوتی) بعلاوه هزینه لایه اندودکاری و کندهکاری تأسیساتی و حمل نخاله، مورد مقایسه قیمتی قرار گیرد.
- در خصوص سیستم سقف پانلی نیز، طبق ضوابط و استانداردهای الزامی بلوکهای پلی استایرن، .مقایسه میبایست بر اساس ضرورت رابیتس کاری زیر سقف و بلوک استاندارد با وزن حدود ۴ کیلوگرم مدنظر قرار گیرد. (علیرغم عایق نبودن سقفهای پلاستوفومی معمول)
- یکی از مهمترین ملاک های مقایسه پانلهای دیواری شرکت پایکار بنیان پانل بهینه بودن میزان استفاده از مصالح بتن پاششی (شاتکریت) برای رسیدن به رفتار ایده آل دیوار غیر باربر، با استفاده از برش سینوسی قائم بر روی پانل و تشکیل ستونهای کوچک بتنی با اثر ضد زلزله که این کار ضمن افزایش باربری قائم دیوار، موجب کاهش مصالح مصرفی میشود.